Om Bechdel och böcker

Hmm ja,

jag har tänkt att jag ska göra Bechdel-testet på böcker vi läser i fortsättningen; Bechdel handlar alltså om ifall det finns fler än två (namngivna) kvinnor i boken (eller filmen, eller …), om de pratar med varann och om de pratar om något annat än män.

En dag med mössens brandkår, som vi nu läst till hälften (där någonstans tar koncentrationen slut tills vidare, och så måste vi kolla på pärmbilden ett tag, och gå över till något annat) handlar alltså om mössens brandkår, med brandkapten Tapper och den enda namngivna medhjälparen är ambulansföraren Cecilia. De andra verkar vara manliga, namnlösa, musbrandsoldater och samhällsmedlemmar. Boken är trevlig, trots att vi inte kommit mer än halvvägs ännu, och den klarar nästan Bechdeltestet: de hjälper mullvadsmor (med barn) som säger ”tack kära frun” åt Cecilia. Det måste väl räknas som två kvinnor och prat om något annat än män? En mus, en mullvad, och att kallas mullvadsmor är väl lite som att ha ett namn. (Glömmer aldrig en mormor/farmor i Alhaug & Konstantinovs (1995/2001) pomakmaterial som sade något i stil med att alla kallar henne baba (mormor/farmor), hon heter det nu.) Fast Cecilia svarar aldrig, utan Tapper får ordet istället, och säger att de nu räddade en hel familj.

Cic i svila, däremot, klarar Bechdeltestet med glans. Huvudpersonen är en kvinna (”jag”) som kommer ihåg hur hon som liten talat med alla möjliga om allt möjligt, t.ex. skor, stickmönster, lampor, hår och what-not.

Återstår att se om Bechdeltestet fortsätter inspirera; det blir intressant att se om Georgi Gospodinov (som ligger följande i min läs-på-bussen-lista) eller Ville Virtanen (som jag hoppas på att läsa någon natt) klarar testet. Rapport kommer i sinom tid.

Annonser

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s